Skip Navigation

Society Hill Apartment Renovation

 

The apartment renovation in Philadelphia’s Society Hill neighborhood merged contemporary design with an existing traditional interior, while creating more wall space for the owners’ art collection in the otherwise open layout. A cohesive minimalist appearance extends throughout the entire residence for an environment that feels both like ‘home’ and like a dynamic space for entertaining.

CBP Architects designed a sequence of carefully modulated living, entry, and kitchen spaces, rendered as three distinct areas within the open plan. The approach sought opportunities to create interesting compositions and define spaces without relying on walls. Instead, a careful combination of subtle, rich finishes lends warmth to the blank-slate architecture. The decision to retain the existing highly figured hardwood floor, and the owners’ desire for a varied palette were primary drivers in the material and finish selections. New wood surfaces quietly complement the existing floor and add warmth to the kitchen. The deeply veined marble selected for the kitchen counter serves as a focal point that defines the entry and differentiates the living room and kitchen. In the bathrooms, reflective surfaces create a luminous effect that adds depth and light to the rooms. Throughout the apartment, indirect LED lighting harmonizes with ambient natural light and elements such as etched mirror further enhance the light quality. The architect, contractor, and owners collaborated throughout the project to minimize disruption to existing conditions, compress the construction schedule, and streamline decision-making.

  • Project Category

    Private Residence

  • Location

    Philadelphia, PA

  • Number of Stories

    1

  • Gross Floor Area

    1,800 sf

  • Program

    Single-Family Residence