Skip Navigation

Penthouse in Naples

 

Located on the 19th floor of a new luxury high-rise overlooking pristine mangrove preserves and Gulf of Mexico beachfront in Naples, Florida, the condominium unit was largely unfinished. Expansive views provided an opportunity to design interiors that frame and respond to the remarkable environs. The owners sought a free-flowing space to serve as a winter home and gallery for their world-class collection of glass and textile art.

CBP Architects took inspiration from the repeat clients’ intimate understanding of their art. This informed the architecture and museum-quality lighting that shape daily living and the visitor experience. Creating fluency between home and gallery required that artwork placement be considered throughout design development, and involved collaborating with artists commissioned to create works specifically for the home. The architecture embraces the owners’ private life while accommodating elegant social gatherings, during which guests may explore the entire condo. Spaces are arranged along a choreographed spine of visual markers to refocus the journey: a welcoming Buddha, a river of light, slabs of light-changing wine walls, tongues of steel, and neon ribbons. An entry foyer and adjoining inlaid glass floor set the tone for the experience. Designed as a culinary theater, the kitchen elevates cooking to an art. The four-bed, four-and-a-half bath penthouse features a palette of patina-finished blacked steel, teak flooring, worm-eaten paneling, and custom mirrors juxtaposed with the raw concrete of exposed structural columns.

  • Project Category

    Private Residence

  • Location

    Naples, FL

  • Number of Stories

    1

  • Gross Floor Area

    5,600 sf

  • Program

    Single-Family Residence, Glass Art Collection