Skip Navigation

Carriage House Residence

 

This single-family residential renovation involved conversion of two mixed-use rowhouses with a warren of compartmentalized spaces into a light-filled and spacious single-family home. The minimalist design imbues the home with serenity and calm simplicity – the absence of trim details, flush-hung doors, and clean-lined cabinetry – demonstrating that a modern aesthetic can offer intimacy and comfort.

CBP Architects partnered with the homeowners, who were active participants in the design process. All but the exterior brick walls were demolished in favor of a new interior structure freed of bearing walls or columns and filled with light from both sides. The facades were preserved with approvals via the Philadelphia Historical Commission. A continuous spiral stair winds through the house and connects all levels. Main living spaces are arranged on the second floor with an exterior courtyard above the noise of the street. The courtyard’s rear green wall provides a natural backdrop for the third-level primary suite. A fourth-floor rooftop lounge overlooks the city like a treehouse, with solid walls to afford privacy and two glass walls to provide unobstructed views. The home includes three additional ensuite bedrooms, a catering kitchen, and garage on the first level and a series of entertaining spaces, including a 1,000-bottle wine cellar, in the lower level. A commercial-grade elevator provides access to all five levels.

  • Project Category

    Private Residence

  • Client

    Confidential

  • Location

    Philadelphia, PA

  • Number of Stories

    4

  • Gross Floor Area

    7,646 sf

  • Program

    Single Family Residence, Historic Adaptive Reuse